Over het project

Een tweede leven voor de Normaalschool

Eind 2012 sloot de eeuwenoude Normaalschool in het hart van Lier haar deuren en kreeg projectontwikkelaar CAAAP de unieke opportuniteit om deze prachtige plek een tweede leven te geven.

  • Historische site in het hart van Lier
  • Hedendaags wonen

  • Architecturale diversiteit
  • Incubator voor startende ondernemers

  • Publieke pleinen
  • Groene stadstuinen

De leslokalen worden omgevormd tot hedendaagse woningen met bijzondere aandacht voor de origine van de plek. De voormalige speelplaatsen ondergaan een metamorfose tot publieke pleinen en groene stadstuinen. Naast kwalitatief wonen voor een gevarieerde doelgroep biedt de Normaalschool ook plaats aan enkele bruisende handelszaken.

DE BESTAANDE BAKSTENEN GEBOUWEN GETUIGEN VAN EEN BRUISEND ONDERWIJSVERLEDEN EN GEVEN DE PLEK EEN KENMERKENDE UITSTRALING

Architectuur

‘Het valoriseren van bestaande, verlaten en vervallen sites biedt ongeziene kansen om niet alleen een betekenis te geven aan de site an sich, maar ook op positieve wijze in te grijpen in het leven van zijn gebruikers en bewoners van zijn onmiddellijke omgeving. Er wordt uitgegaan van een zachte renovatie. Daarbij wordt gezocht naar een harmonie tussen de rijkdom van de historische gebouwen en niet-destructieve ingrepen met kwalitatieve, duurzame en pure materialen die zich schikken naar het bestaande patrimonium. 

Niklaas Deboutte

Architect Niklaas Deboutte

META architectuurbureau

Gezien de drastische functiewijziging van onderwijs- naar woonfunctie zijn enkele plaatselijke aanpassingen echter onvermijdelijk. Deze zullen met de grootste zorg uitgevoerd worden, steeds met de geest van de bestaande gebouwen in gedachten. Met bijzonder veel aandacht is gezocht naar een architecturaal hoogstaande oplossing om de beeldbepalende kwaliteit van het bestaande erfgoed te behouden en te vertalen naar een hedendaagse en duurzame visie op wonen en het hergebruik van de oorspronkelijke gebouwen.‘

Normaalschool Lier CAAAP int1
Normaalschool Lier CAAAP int2

De grote raampartijen zorgen niet alleen voor veel lichtinval, maar ook voor een intense beleving van binnen naar buiten. Om de buiten-beleving compleet te maken heeft ieder appartement een groot terras met veel privacy, een prachtig zicht en optimale zonoriëntatie. De hoogwaardige en stijlvolle interieurafwerking zorgt voor maximaal comfort. Samen met jouw persoonlijke interieurcoördinator kan je het interieur van jouw appartement inrichten volgens je eigen wensen en voorkeuren.

Een groot deel van de historische gebouwen blijft bewaard. De bestaande bakstenen gebouwen getuigen niet alleen van een bruisend onderwijsverleden, ze geven deze plek ook haar kenmerkende uitstraling en zorgen voor een belangrijke architecturale diversiteit.

De school mag dan wel haar deuren hebben gesloten, door de verscheidenheid aan toekomstige functies zal de plek opnieuw bruisen van het leven. Naast een divers aanbod van appartementen en woningen herbergt de nieuwe wijk ook een incubator voor startende ondernemers en creatievelingen, een buurtpaviljoen, stadslandbouwproject, enkele buurtwinkels en trendy horecazaken met gezellige terrasjes.

Stap mee binnen in dit ongezien project in hartje Lier …

Normaalschool Lier CAAAP binnenkomen
Horeca

In de eerste fase van het project komt er naast appartementen en 2 handelsruimtes ook een incubator voor startende ondernemers en creatievelingen, een buurthuis en ruimte voor kwaliteitsvolle horeca. Om voor de horecaruimte een geschikte invulling te vinden, die bijdraagt tot de aantrekkelijkheid en dynamiek van de toekomstige ontwikkeling, organiseert SOLag een verkoop onder voorwaarden. Alle informatie is hieronder terug te vinden.

Meer informatie over de verkoop onder voorwaardenMeer informatie over de verkoop onder voorwaarden